Finaliștii Premiului „Romulus Rusan” – ediția 2023

Finaliștii Premiului „Romulus Rusan” – ediția 2023 – sunt următorii:
***
Premiul „Romulus Rusan” pentru cartea de literatură a memoriei a fost instituit în 2022 de Fundația „Ana Blandiana & Romulus Rusan” și Fundația „Spandugino”. Acest premiu celebrează personalitatea extraordinară a lui Romulus Rusan, scriitor, intelectual public de marcă al ultimelor decenii, ctitor de instituții fundamentale pentru destinul autentic democratic al României, luptător de cursă lungă pentru memoria profundă, în adevăr, a istoriei recente.
Criterii de eligibilitate: Juriul ia în discuție cărțile apărute în limba română în cursul anului precedent, precum și contribuțiile cele mai importante pentru construirea unui adevărat patrimoniu al memoriei.
Juriul celei de a treia ediții a Premiului „Romulus Rusan” are următoarea componență: Mihai Zamfir (președinte), Ion Pop, Nicolae Prelipceanu, George Ardeleanu, Ana Blandiana, Cristian Pătrășconiu, Lavinia Spandonide.
Trofeul premiului „Romulus Rusan” este realizat de artista Maria Pop Timaru.
Câștigătorul primei ediții a Premiului „Romulus Rusan” a fost Dorian Galbinski (Dorian Galor) pentru cartea Viața trece ca un glonț. Memoriile unui reporter BBC, Editura Humanitas, 2021.
Câștigătorul celei de a doua ediții a  Premiului „Romulus Rusan” a fost Ion Vianu pentru cartea Investigații mateine. Amintiri, Editura Polirom, 2022.
Finaliștii Premiului „Romulus Rusan” – ediția 2023