Ceremonia de decernare a premiului Romulus Rusan, prima ediție

Ceremonia de decernare a premiului Romulus Rusan a avut loc miercuri, 18 mai 2022

 

 

Fundația „Ana Blandiana și Romulus Rusan” în parteneriat cu Fundația „Spandugino” au instituit PREMIUL „Romulus Rusan” pentru cartea de literatură a memoriei.

Acest premiu celebrează personalitatea extraordinară a lui Romulus Rusan, scriitor, intelectual public de marcă al ultimelor decenii, ctitor de instituții fundamentale pentru destinul autentic democratic al României, luptător de cursă lungă pentru memoria profundă, în adevăr, a istoriei recente.

Criterii de eligibilitate: Juriul ia în discuție cărțile apărute în limba română în cursul anului precedent, precum și contribuțiile cele mai importante pentru construirea unui adevărat patrimoniu al memoriei.

Juriul primei ediții a Premiului „Romulus Rusan” a avut următoarea componență: Mircea Anghelescu (președinte), George Ardeleanu, Ana Blandiana, Cristian Pătrășconiu, Lavinia Spandonide, Mihai Zamfir.

 

La ceremonia din 18 mai a fost anunțat câștigătorul primei ediții a premiului ”Romulus Rusan”: Dorian Galbinski (Dorian Galor),  pentru cartea ”Viața trece ca un glonț. Memoriile unui reporter BBC” (Editura Humanitas, 2021).

 

Finaliștii Premiului ”Romulus Rusan” – ediția 2021 – au fost:

*Mirel Bănică – pentru cartea ”Prin România. Carnete de drum” (Editura Polirom)

*Ruxandra Cesereanu – pentru cartea ”De la Golania la #rezist. Jurnal civic 2017-2019” (Editura Polirom)

*Marion Le Roy Dagen – pentru cartea ”Copilul și Dictatorul” (în colaborare cu Xavier-Marie Bonnot)(Editura Humanitas)

*Dorian Galbinski – pentru cartea ”Viața trece ca un glonț. Memoriile unui reporter BBC” (Editura Humanitas)

*Radu Mârza – pentru cartea ” Călători români privind pe fereastra trenului. O încercare de istorie culturală (1830-1930)” (Editura Polirom)

În mod excepțional, date fiind condițiile de restricție impuse de pandemia coronavirusului, Premiul „Romulus Rusan” a luat în calcul, la prima sa ediție, cărțile apărute în ultimii 2 ani (2020 și 2021).

 

Trofeul Premiului Romulus Rusan este realizat de artista Maria Pop Timaru.

 

Puteți urmări filmarea acestui eveniment aici

 

 

 

Ceremonia de decernare a premiului Romulus Rusan, prima ediție