Ion Vianu, câștigătorul premiului ”Romulus Rusan” 2022

Ion Vianu este câștigătorul premiului ”Romulus Rusan” pe anul 2022 pentru cartea Investigații mateine. Amintiri (Editura Polirom)

Ceremonia de decernare a Premiului ”Romulus Rusan” 2022 pentru cartea de literatură a memoriei a avut loc în 6 aprilie în sala de conferințe a reprezentanței Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței la București (str. Jean-Louis Calderon nr. 66), în prezența juriului, a nominalizaților și a unui numeros public.
Finaliștii Premiului ”Romulus Rusan” – ediția 2022 – au fost:
· Ioana Bentoiu – pentru cartea Pascal Bentoiu. Istorie trăită. Scrisori pentru Ioana (Editura Humanitas)
· Sabina Fati – pentru cartea Călătorie pe urmele conflictelor de lângă noi. Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia (Editura Humanitas)
· Monica Pillat – pentru cartea Bunicul meu fără mormânt. Gheorghe Ene Filipescu (Editura Humanitas)
· Alexandru Teodorescu – pentru cărțile Tenebre și lumini. În pânza de păianjen a Securității și Celula de minori. Cinci ani în temnițele și lagărele de muncă forțată ale României comuniste (Editura Cartea Românească)
· Ion Vianu – pentru cartea Investigații mateine. Amintiri (Editura Polirom)
Juriul celei de a doua ediții a Premiului „Romulus Rusan” are următoarea componență: Mihai Zamfir (președinte), Ion Pop, Nicolae Prelipceanu, George Ardeleanu, Ana Blandiana, Cristian Pătrășconiu, Lavinia Spandonide.
Premiul „Romulus Rusan” pentru cartea de literatură a memoriei a fost instituit în 2022 de Fundația „Ana Blandiana & Romulus Rusan” și Fundația „Spandugino”. Acest premiu celebrează personalitatea extraordinară a lui Romulus Rusan, scriitor, intelectual public de marcă al ultimelor decenii, ctitor de instituții fundamentale pentru destinul autentic democratic al României, luptător de cursă lungă pentru memoria profundă, în adevăr, a istoriei recente.
Criterii de eligibilitate: Juriul ia în discuție cărțile apărute în limba română în cursul anului precedent, precum și contribuțiile cele mai importante pentru construirea unui adevărat patrimoniu al memoriei.
Trofeul premiului „Romulus Rusan” este realizat de artista Maria Pop Timaru.
Câștigătorul primei ediții a Premiului „Romulus Rusan” a fost Dorian Galbinski (Dorian Galor) pentru cartea Viața trece ca un glonț. Memoriile unui reporter BBC, Editura Humanitas, 2021.
Ion Vianu, câștigătorul premiului ”Romulus Rusan” 2022