Decernarea premiului Romulus Rusan. Ecouri în presă

Radio România Actualităţi: Dorian Galbinski, laureat al premiului „Romulus Rusan”

Ionuţ Iamandi, 19 mai 2022

Dorian Galbinski, redactor la BBC World Service, secția de limbă română, a primit premiul de carte memorialistică „Romulus Rusan”, acordat în premieră în acest an de către Fundația „Ana Blandiana și Romulus Rusan”, în parteneriat cu Fundația „Spandugino”.

Cartea pe baza căreia juriul a decis acordarea premiului, publicată anul trecut la editura Humanitas, se numește „Viața trece ca un glonț. Memoriile unui reporter BBC”. În acest volum, Dorian Galbinski – cunoscut cu numele de microfon Dorian Galor – rememorează activitatea sa profesională de aproape patru decenii de la BBC, dar și pe cea personală, prin amintirile din România anilor 1950 – 1960 și din Israel, unde a emigrat în 1965.

„Cel mai important lucru pe care-l lași în urmă este numele. De aceea m-am apucat să scriu aceste memorii”, a spus Dorian Galbinski la primirea premiului.

La festivitatea de premiere ținută miercuri, 18 mai la Spațiul expozițional al Memorialului Sighet din București, scriitoarea Ana Blandiana a vorbit despre perseverența cu care tatăl său, dar și soțul său, Romulus Rusan, ascultau BBC în timpul perioadei comuniste, inclusiv relatările lui Dorian Galor. „Dorian Galbinski este un monstru sacru al transmisiunilor BBC”, a spus ea.

Potrivit organizatorilor, premiul „Romulus Rusan” pentru cartea de literatură a memoriei. „celebrează personalitatea extraordinară a lui Romulus Rusan, scriitor, intelectual public de marcă al ultimelor decenii, ctitor de instituții fundamentale pentru destinul autentic democratic al României, luptător de cursă lungă pentru memoria profundă, în adevăr, a istoriei recente”.

Anul acesta, finaliștii Finaliștii Premiului „Romulus Rusan” – ediția inaugurală 2021 – au fost: Mirel Bănică – pentru cartea „Prin România. Carnete de drum” (Editura Polirom), Ruxandra Cesereanu – pentru cartea „De la Golania la #rezist. Jurnal civic 2017-2019” (Editura Polirom), Marion Le Roy Dagen – pentru cartea „Copilul și Dictatorul” (în colaborare cu Xavier-Marie Bonnot) (Editura Humanitas), Dorian Galbinski – pentru cartea „Viața trece ca un glonț. Memoriile unui reporter BBC” (Editura Humanitas) și Radu Mârza – pentru cartea „Călători români privind pe fereastra trenului. O încercare de istorie culturală (1830-1930)” (Editura Polirom).

 

Stirile TVR: „Viața trece ca un glonț. Memoriile unui reporter BBC”, autor Dorian Galbinski – primul premiu „Romulus Rusan”, acordat pentru carte de literatură a memoriei

20 Mai 2022, 18:28 (actualizat 20 Mai 2022, 18:31) Știrile TVR |

Premiul „Romulus Rusan”, nou instituit, este oferit de fundaţiile Ana Blandiana/ Romulus Rusan şi Spandugino pentru carte de literatură a memoriei. Dorian Galbinski e câștigătorul primei ediţii, pentru volumul „Viața trece ca un glonț. Memoriile unui reporter BBC”.

Autorul e cel mai longeviv membru al redacţiei BBC în limba română și e cunoscut ascultătorilor radioului sub pseudonimul Dorian Galor.

Premiul ţine vie amintirea scriitorului Romulus Rusan, care s-a stins în 2016, un intelectual implicat în viața cetăţii, fondator al Alianței Civice şi al Memorialului de la Sighet.

„Am descoperit că ceea ce trebuie făcut este să începem mult mai din adânc, de acolo unde poate fi resuscitată memoria și descoperită jumătatea de secol care a reprezentat în istoria noastră comunismul”, a declarat Ana Blandiana.

„Vom premia niște cărți care se hrănesc din memorie, memoria de toate felurile, dar o memorie care contribuie, o memorie a trecutului care contribuie la înțelegerea prezentului”, a adăugat scriitoarea.

 

G4media: Dorian Galbinski este câștigătorul primei ediții a premiului ”Romulus Rusan”,  pentru cartea ”Viața trece ca un glonț. Memoriile unui reporter BBC” , 19 mai 2022

Dorian Galbinski este câștigătorul primei ediții a premiului ”Romulus Rusan”, pentru cartea ”Viața trece ca un glonț. Memoriile unui reporter BBC”, apărută la editura Humanitas. Premiul a fost decernat miercuri seara de către Fundația „Ana Blandiana și Romulus Rusan” în parteneriat cu Fundația „Spandugino”. Premierul „Romulus Rusan”a fost instituit pentru cartea de literatură a memoriei.

Potrivit organizatorilor, premiul celebrează personalitatea extraordinară a lui Romulus Rusan, scriitor, intelectual public de marcă al ultimelor decenii, ctitor de instituții fundamentale pentru destinul autentic democratic al României, luptător de cursă lungă pentru memoria profundă, în adevăr, a istoriei recente, se arată în comunicatul organizatorilor.

Dorian Galbinski: ”Este poate un clișeu să spun că sunt persoana cea mai surprinsă de onoarea care mi se face astăzi prin acordarea acestui premiu dar e purul adevăr. La fel cum m-a surprins și succesul relativ al cărții mele. În definitiv, mă gândeam eu când, în pofida numeroaselor dubii, am început să-mi scriu memoriile, o mulțime de contemporani de-ai mei au avut experiențe similare în democrația populară a României din anii 50 și 60, mii, zeci de mii de emigranți evrei din România au prestat serviciul militar în Israel și au luptat în războaiele cu vecinii arabi, mii de oameni au lucrat în serviciile în limbi străine ale postului de radio BBC și milioane de oameni din lume au avut, în general, experiențe similare de viață. Deci, ce aveam eu nou de oferit? Pe măsură ce înaintam însă cu scrisul, deveneam tot mai conștient că raționamentul era poate greșit. Viața mea în trei țări diferite, evenimentele la care am fost martor, oamenii pe care i-am cunoscut, prisma prin care am privit viața și modul în care am profitat sau nu de tot ce mi-a oferit ea, toate acestea au creat o poveste unică, așa cum este de altfel povestea fiecărui om de pe această planetă. Dar chiar dacă povestea fiecăruia dintre noi este, luată ca un întreg unică, ea conține numeroase elemente comune multor cititori, mai ales celor contemporani cu autorul. Această realitate mi-a fost confirmată ulterior de cititorii de vârsta mea care mi-au spus că citindu-mi memoriile și-au retrăit tinerețea, de cei din Israel care au retrăit zilele dificile ale integrării într-o lume complet nouă, de cititorii care s-au identificat cu multe din episoadele și impresiile pe care le descriu în carte.”, a spus Dorian Galbinski, la ceremonia de decernarea a Premiului ”Romulus Rusan”.

Despre autor

Cartea și viața lui Dorian se împarte în cinci perioade fundamentale: România (1944 – 1965), Israel (1965 – 1967), Israel (războiul de șase zile iunie 1967 – plecarea la Londra decembrie 1970), Marea Britanie (decembrie 1970 – decembrie 1989) și Marea Britanie după decembrie 1989, cu numeroase reveniri în România.

Născut la 29 august 1944 într-o familie evreiască, Dorian a locuit în primii 20 de ani ai vieții la Constanța și a știut din copilărie că aceasta era o perioadă de provizorat a vieții sale.

Juriul a luat în discuție cărțile apărute în limba română în cursul anului precedent, precum și contribuțiile cele mai importante pentru construirea unui adevărat patrimoniu al memoriei.

La prima ediție a Premiului „Romulus Rusan”, juriul a avut următoarea componență: Mircea Anghelescu (președinte), George Ardeleanu, Ana Blandiana, Cristian Pătrășconiu, Lavinia Spandonide, Mihai Zamfir.

Ceilalți pentru finaliștii ai Premiului ”Romulus Rusan” – ediția 2021 – au fost următorii: Mirel Bănică – pentru cartea ”Prin România. Carnete de drum” (Editura Polirom), Ruxandra Cesereanu – pentru cartea ”De la Golania la #rezist. Jurnal civic 2017-2019” (Editura Polirom), Marion Le Roy Dagen – pentru cartea ”Copilul și Dictatorul” (Editura Humanitas), Radu Mârza – pentru cartea ” Călători români privind pe fereastra trenului. O încercare de istorie culturală (1830-1930)” (Editura Polirom).

Premiul Romulus Rusan va avea o frecvență anuală. Trofeul Premiului Romulus Rusan a fost realizat de artista Maria Pop Timaru.

 

LaPunkt: DORIAN GALBINSKI: câștigătorul PREMIULUI ROMULUS RUSAN 2021

Dorian Galbinski – pentru cartea ”Viața trece ca un glonț. Memoriile unui reporter BBC” (Editura Humanitas, 2021) – este câștigătorul primei ediții a Premiului ”Romulus Rusan”.

”Este poate un clișeu să spun că sunt persoana cea mai surprinsă de onoarea care mi se face astăzi prin acordarea acestui premiu dar e purul adevăr. La fel cum m-a surprins și succesul relativ al cărții mele. În definitiv, mă gândeam eu când, în pofida numeroaselor dubii, am început  să-mi scriu memoriile, o mulțime de contemporani de-ai mei au avut experiențe similare în democrația populară a României din anii 50 și 60, mii, zeci de mii de emigranți evrei din România au prestat serviciul militar în Israel și au luptat în războaiele cu vecinii arabi, mii de oameni au lucrat în serviciile în limbi străine ale postului de radio BBC și milioane de oameni din lume au avut, în general, experiențe similare de viață. Deci, ce aveam eu nou de oferit? Pe măsură ce înaintam însă cu scrisul, deveneam tot mai conștient că raționamentul era poate greșit. Viața mea în trei țări diferite, evenimentele la care am fost martor, oamenii pe  care i-am cunoscut, prisma prin care am privit viața și modul în care am profitat sau  nu de tot ce mi-a oferit ea, toate acestea au  creat o poveste unică, așa cum este de altfel  povestea fiecărui om de pe această planetă. Dar chiar dacă povestea fiecăruia dintre noi este, luată ca un întreg unică, ea conține numeroase elemente comune multor cititori, mai ales celor contemporani cu autorul.  Această realitate mi-a fost confirmată ulterior de cititorii de vârsta mea care mi-au spus că citindu-mi memoriile și-au retrăit tinerețea, de cei din Israel care au retrăit zilele dificile ale integrării într-o lume complet nouă, de cititorii care s-au identificat cu multe din episoadele și impresiile pe  care le descriu în carte.”, a spus Dorian Galbinski, la ceremonia de decernarea a Premiului ”Romulus Rusan”.

Fundația „Ana Blandiana și Romulus Rusan” în parteneriat cu Fundația „Spandugino” au instituit PREMIULUI „Romulus Rusan” pentru cartea de literatură a memoriei.

Acest premiu celebrează personalitatea extraordinară a lui Romulus Rusan, scriitor, intelectual public de marcă al ultimelor decenii, ctitor de instituții fundamentale pentru destinul autentic democratic al României, luptător de cursă lungă pentru memoria profundă, în adevăr, a istoriei recente.

Juriul a luat în discuție cărțile apărute în limba română în cursul anului precedent, precum și contribuțiile cele mai importante pentru construirea unui adevărat patrimoniu al memoriei.

La prima ediție a Premiului „Romulus Rusan”, juriul a avut următoarea componență: Mircea Anghelescu (președinte), George Ardeleanu, Ana Blandiana, Cristian Pătrășconiu, Lavinia Spandonide, Mihai Zamfir.

Ceilalți pentru finaliștii ai Premiului ”Romulus Rusan” – ediția 2021 – au fost următorii:

*Mirel Bănică – pentru cartea ”Prin România. Carnete de drum” (Editura Polirom)

*Ruxandra Cesereanu – pentru cartea ”De la Golania la #rezist. Jurnal civic 2017-2019” (Editura Polirom)

*Marion Le Roy Dagen – pentru cartea ”Copilul și Dictatorul” (Editura Humanitas)

*Radu Mârza – pentru cartea ” Călători români privind pe fereastra trenului. O încercare de istorie culturală (1830-1930)” (Editura Polirom)

Premiul Romulus Rusan va avea o frecvență anuală.

Trofeul Premiului Romulus Rusan a fost realizat de artista Maria Pop Timaru.

 

Trinitas TV : Forum Cultural. Premiul Romulus Rusan – pentru cartea de literatură a memoriei (27 05 2022)

Premiul Romulus Rusan – pentru cartea de literatură a memoriei. Premiul este acordat de Fundația „Ana Blandiana și Romulus Rusan” în parteneriat cu Fundația Spandugino. #ForumCultural

 

Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: „Viața trece ca un glonț. Memoriile unui reporter BBC”. Invitat, Dorian Galbinski (Dorian Galor)

marți 24 mai 2022, ora 21.10

Realizator, Dan Manolache.

Fundația „Ana Blandiana și Romulus Rusan” în parteneriat cu Fundația „Spandugino” au acordat premiul „Romulus Rusan” pentru cartea de literatură a memoriei, domnului Dorian Galbinski – pentru cartea ”Viața trece ca un glonț. Memoriile unui reporter BBC”, o carte apărută la Editura Humanitas.

Cartea despre care vom vorbi în emisiunea din această seară m-a impresionat prin naturalețea discursului, prin sinceritate și desigur prin calitatea informației. Am avut senzația că autorul mă invită să parcurg alături de el suișurile și coborâșurile unei vieți. Propria sa viață care „trece ca un glonț”, nu-i așa? O călătorie în timp, desigur, dar și o călătorie în mai multe „lumi” paralele sau succesive.

Nu voi da prea multe detalii în această prezentare. Vă invit să ascultați emisiunea și apoi să citiți o carte care cu greu poate fi lăsată din mână.

Chiar prima frază este un argument „ Avionul iese din nori și virează la stânga, pierzând lent di altitudine. Întreaga panoramă a orașului Neapole umple brusc hubloul.„Încă zece minute”, mă gândesc, „încă zece minute și sunt liber”. Era 1 februarie 1965. Tânărul Dorian Galbinski pleca, alături de familie, din România, spre Israel și spre destinul jurnalistic al lui…Dorian Galor.

Lăsa în urmă prietenii constănțeni, amintirile copilăriei primele iubiri, dar și represivul regim comunist cu care nu avea nicio compatibilitate. Firea independentă l-a adus aproape de eliminarea din școală atunci când, de pildă, alături de prietena sa au dansat rock’n roll „cu figuri” la Cazinoul din Constanța. Riscante erau și răspunsurile pline de umor la întrebări desprinse din conținutul manualelor. A afirma de pildă că bogăția de sare a lacurilor sărate dse datorează….puterii sovietice.

Spiritul său independent este pus la încercare însă și în Israel. Nu se poate adapta vieții din kibutz, nu înțelege caracterizarea marxistă a Contelui de Monte- Cristo care ar fi fost „unul dintre precursorii capitaliștilor francezi, care se îmbogățesc la bursă” și exemplele ar putea continua.

Amintirile se succed cu repeziciune: Războiul de șase zile la care participă ca tanchist în iunie 1967, nunta din 1968, prima angajare la o bancă dar mai ales șansa de a deveni reporter al BBC-ului. În câțiva ani Dorian trece din lumea comunismului în cea a renăscutului stat Israel și apoi in cea complet diferită a capitalei Marii Britanii.

În calitate de jurnalist al BBC amintirile capătă o altă tentă. Întâlnește mari personalități, miniștri, prim- miniștri, membri ai familiei regale dar și demnitari comuniști veniți din România. Le vom evoca desigur pe parcursul emisiunii. Ele se împletesc în carte cu cele legate de familie, prieteni, colegi. Atribuțiile de serviciu dar și atașamentul față de cei ce i-au rămas mereu dragi îl fac să revină periodic în Israel, în România, să facă memorabile călătorii europene.

O viață în căutarea normalității pentru că spone domnul Dorian Galbinski „asta am vrut…normalitate. În definitiv, de aceea am ținut atât de mult să plec din România. Am vrut și eu, eu individul, nu membru al unui colectiv, să nu fiu obligat să simt” ce simt alții. Nu am vrut niciodată să fac parte din vreo organizație, vreun partid etc. În România adolescenței mele era imposibil, iar în Israelul anilor ’60 era, în cel mai bun caz, foarte greu, dovadă problemele pe care le-am avut la kibutz. Din acest punct de vedere, Anglia a fost pentru mine gazda ideală, m-a lăsat în pace. Dar în Anglia, am înțeles un lucru important: poți detesta să te înregimentezi, să fii „om de colectiv”, dar poți descoperi bucuria de a fi om de echipă. Și nu am fost niciodată antiisraelian, mi-am păstrat în continuare cetățenia israeliană. Prin 1973, un englez m-a întrebat ce sunt eu, de fapt. Crezând că fac o glumă bună, i-am răspuns: evreu dar pe cont propriu”.

Vă invităm ca în această seară să-l ascultați din nou pe Dorian Galor cel a cărui voce a pătruns timp de 38 de ani în casele noastre, pe undele BBC-ului, aducând știri și comentarii din lumea liberă, să-l ascultăm așadar vorbind despre propria istorie.

 

Revista 22: PREMIUL „ROMULUS RUSAN”, 31 mai 2022

DORIAN GALBINSKI – pentru cartea „Viața trece ca un glonț. Memoriile unui reporter BBC” (Editura Humanitas, 2021) – este câștigătorul primei ediții a Premiului „Romulus Rusan”.

„Viața mea în trei țări diferite, evenimentele la care am fost martor, oamenii pe care i-am cunoscut, prisma prin care am privit viața și modul în care am profitat sau nu de tot ce mi-a oferit ea, toate acestea au creat o poveste unică, așa cum este, de altfel, povestea fiecărui om de pe această planetă. Dar chiar dacă povestea fiecăruia dintre noi este, luată ca un întreg, unică, ea conține numeroase elemente comune multor cititori, mai ales celor contemporani cu autorul”, a spus Dorian Galbinski, la ceremonia de decernare a Premiului „Romulus Rusan”.

Fundația „Ana Blandiana și Romulus Rusan”, în parteneriat cu Fundația „Spandugino”, a instituit Premiul „Romulus Rusan” pentru cartea de literatură a memoriei, care celebrează personalitatea extraordinară a scriitorului Romulus Rusan, luptător de cursă lungă pentru memoria profundă a istoriei recente.

 

Memorie culturală: Premiul Romulus Rusan, 8 iunie 2022

Instituția distincțiilor din spațiul cultural românesc a înregistrat, de curând, pe aceea cu titlul Premiul „Romulus Rusan” pentru cartea de literatură a memoriei, celebrând figura de înaltă ținută intelectuală, morală și civică a celui care dă numele premiului, Romulus Rusan (1935-2016).

La inițierea Premiului au contribuit Fundația „Ana Blandiana și Romulus Rusan” și Fundația „Spandugino”. Prima ediție a Premiului „Romulus Rusan” s-a desfășurat în Spațiul expozițional al Memorialului Sighet din București, str. Jean-Louis Calderon nr. 66.

Ceremonia care a avut loc cu acest prilej a fost emoționant și atașant prezentată de Cristian Pătrășconiu. Ana Blandiana – președinta Fundației „Ana Blandiana și Romulus Rusan” –, Lavinia Spandonide – președinta Fundației „Spandugino” – și Mihai Zamfir – membru al juriului – au evocat personalitatea regretatului Romulus Rusan, au prezentat „Seria de autor Romulus Rusan” de la Editura Spandugino și au conturat portretul de memorialist al laureatului. Acesta a fost Dorian Galbinski,pentru cartea Viața trece ca un glonț. Memoriile unui reporter BBC, editura Humanitas, 2021.

 

 

Revista Viața Românească: Premiul Romulus Rusan, articol publicat în ediția 7-8/2022

Dorian Galbinski – pentru cartea Viața trece ca un glonț. Memoriile unui reporter BBC (Editura Humanitas, 2021) – este câștigătorul primei ediții a Premiului „Romulus Rusan”.

„Este poate un clișeu să spun că sunt persoana cea mai surprinsă de onoarea care mi se face astăzi prin acordarea acestui premiu dar e purul adevăr. La fel cum m-a surprins și succesul relativ al cărții mele. În definitiv, mă gândeam eu când, în pofida numeroaselor dubii, am început să-mi scriu memoriile, o mulțime de contemporani de-ai mei au avut experiențe similare în democrația populară a României din anii 50 și 60, mii, zeci de mii de emigranți evrei din România au prestat serviciul militar în Israel și au luptat în războaiele cu vecinii arabi, mii de oameni au lucrat în serviciile în limbi străine ale postului de radio BBC și milioane de oameni din lume au avut, în general, experiențe similare de viață. Deci, ce aveam eu nou de oferit? Pe măsură ce înaintam însă cu scrisul, deveneam tot mai conștient că raționamentul era poate greșit. Viața mea în trei țări diferite, evenimentele la care am fost martor, oamenii pe care i-am cunoscut, prisma prin care am privit viața și modul în care am profitat sau nu de tot ce mi-a oferit ea, toate acestea au creat o poveste unică, așa cum este de altfel povestea fiecărui om de pe această planetă. Dar chiar dacă povestea fiecăruia dintre noi este, luată ca un întreg unică, ea conține numeroase elemente comune multor cititori, mai ales celor contemporani cu autorul. Această realitate mi-a fost confirmată ulterior de cititorii de vârsta mea care mi-au spus că citindu-mi memoriile și-au retrăit tinerețea, de cei din Israel care au retrăit zilele dificile ale integrării într-o lume complet nouă, de cititorii care s-au identificat cu multe din episoadele și impresiile pe care le descriu în carte”, a spus Dorian Galbinski, la ceremonia de decernarea a Premiului „Romulus Rusan”.

Fundația „Ana Blandiana și Romulus Rusan” în parteneriat cu Fundația „Spandugino” au instituit PREMIUL „ROMULUS RUSAN” pentru cartea de literatură a memoriei.

Acest premiu celebrează personalitatea extraordinară a lui Romulus Rusan, scriitor, intelectual public de marcă al ultimelor decenii, ctitor de instituții fundamentale pentru destinul autentic democratic al României, luptător de cursă lungă pentru memoria profundă, în adevăr, a istoriei recente.

La prima ediție a Premiului „Romulus Rusan”, juriul a avut următoarea componență: Mircea Anghelescu (președinte), George Ardeleanu, Ana Blandiana, Cristian Pătrășconiu, Lavinia Spandonide, Mihai Zamfir.

Juriul a luat în discuție cărțile apărute în limba română în cursul anului precedent, precum și contribuțiile cele mai importante pentru construirea unui adevărat patrimoniu al memoriei.

Ceilalți patru finaliști ai Premiului „Romulus Rusan” – ediția 2021 – au fost următorii: Mirel Bănică – pentru cartea Prin România. Carnete de drum (Editura Polirom); Ruxandra Cesereanu – pentru cartea De la Golania la #rezist. Jurnal civic 2017-2019 (Editura Polirom); Marion Le Roy Dagen,
Xavier-Marie Bennot – pentru cartea Copilul și Dictatorul (Editura Humanitas); Radu Mârza – pentru cartea Călători români privind pe fereastra trenului. O încercare de istorie culturală (1830-1930) (Editura Polirom).

Premiul Romulus Rusan va avea o frecvență anuală.

 

 

Decernarea premiului Romulus Rusan. Ecouri în presă