Ceremonia de decernare a PREMIULUI „ROMULUS RUSAN” pentru cartea de literatură a memoriei pe anul 2023

Fundația „Ana Blandiana & Romulus Rusan” și Fundația „Spandugino” vă invită la ceremonia de decernare a PREMIULUI „ROMULUS RUSAN” pentru cartea de literatură a memoriei pe anul 2023, care va avea loc marți, 21 mai, ora 18în sala de conferințe a reprezentanței Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței din București,  str. Jean-Louis Calderon nr. 66.

 Premiul „Romulus Rusan” pentru cartea de literatură a memoriei a fost instituit în 2022 de Fundația „Ana Blandiana & Romulus Rusan” și Fundația „Spandugino”. Acest premiu celebrează personalitatea extraordinară a lui Romulus Rusan, scriitor, intelectual public de marcă al ultimelor decenii, ctitor de instituții fundamentale pentru destinul autentic democratic al României, luptător de cursă lungă pentru memoria profundă, în adevăr, a istoriei recente.

Criterii de eligibilitate: Juriul ia în discuție cărțile apărute în limba română în cursul anului precedent, precum și contribuțiile cele mai importante pentru construirea unui adevărat patrimoniu al memoriei.

Juriul celei de a treia ediții a Premiului „Romulus Rusan” are următoarea componență: Mihai Zamfir (președinte), Ion Pop, Nicolae Prelipceanu, George Ardeleanu, Ana Blandiana, Cristian Pătrășconiu, Lavinia Spandonide.

 Trofeul premiului „Romulus Rusan” este realizat de artista Maria Pop Timaru.

Câștigătorul primei ediții a Premiului „Romulus Rusan” a fost Dorian Galbinski (Dorian Galor) pentru cartea Viața trece ca un glonț. Memoriile unui reporter BBC, Editura Humanitas, 2021.

Câștigătorul celei de a doua ediții a  Premiului „Romulus Rusan” a fost Ion Vianu pentru cartea Investigații mateine. Amintiri (Editura Polirom), 2022.

 

 Vă rugăm să confirmați prezența la adresa acivica@memorialsighet.ro

 

Ceremonia de decernare a PREMIULUI „ROMULUS RUSAN” pentru cartea de literatură a memoriei pe anul 2023